Z-Wave

Z-Wave is een draadloos communicatie protocol dat specifiek voor huis- en gebouwautomatisering is ontworpen en dan met name voor huizen en klein tot gemiddelde kantooromgevingen. De technologie maakt gebruik van een laag-vermogen RF signaal dat in verschillende componenten en apparatuur beschikbaar is.

Algemeen

Het Z-Wave draadloze protocol is geoptimaliseerd voor betrouwbare bi-directionele overdracht van datapakketten met een hoge snelheid. Z-Wave gebruikt in verschillende landen een verschillend frequentiegebied, Het ligt over het algemeen rond de 1 GHz, in tegenstelling tot andere veel gebruikte draadloze communicatie zoals Bluetooth en WIFI dat vanaf 2,4 GHz opereert. Interferentie met WIFI zal dan ook niet optreden. Onderdelen gekocht in andere landen kunnen dus afhankelijk van hun herkomst niet werken in Nederland!  Z-Wave kent haar oorsprong in Denemarken maar is al weer sinds 2008 in handen van een Amerikaans bedrijf.

Z-Wave is inmiddels omarmd door meer dan 250 fabrikanten wereldwijd en verschijnt in steeds meer consumenten electronica en andere slimme componenten.

Ieder Z-Wave netwerk kan maximaal 232 nodes aansturen, voor grotere netwerken is een master-slave opzet mogelijk waarbij de master alle componenten en intelligentie beheert en de slaves de aangesloten nodes (maximaal 232 per slave) aansturen.

Ervaring leert dat de gemiddelde afstand tussen nodes niet groter moet zijn dan 30 meter.

Hoe werkt Z-Wave?

Z-Wave maakt gebruik van een mesh-network architectuur, dat in beginsel wordt opgezet door één controller waar een te schakelen component draadloos mee wordt verbonden. Nieuwe devices kunnen later worden toegevoegd en worden een zender-ontvanger binnen het netwerk. Hoe meer devices er worden toegevoegd hoe groter en robuuster het netwerk wordt, aangezien ieder component het signaal weer doorgeeft aan de rest van het netwerk. In tegenstelling tot centraal gestuurde systemen heeft een mesh-netwerk dus componenten die met meerdere andere componenten communiceert. Dit worden neighbours (buren) genoemd. Uitzondering hierop zijn batterij gestuurde sensoren, die herzenden het Z-Wave signaal niet om batterij consumptie te minimaliseren. Ze blijven wel bi-directioneel communiceren, m.a.w. als een sensor wat wordt verteld, reageert deze daar ook op. Een andere restrictie binnen het mesh-netwerk is dat een component niet verder dan 4 nodes van de controller kan zitten, anders kan er teveel vertraging in het netwerk ontstaan. Ook dit is op te lossen door met een master-slave configuratie te gaan werken.

Voor een gemiddelde woning is dus met één controller het hele huis te automatiseren.

Z-Wave inrichten is relatief eenvoudig, een device moet worden "include" waarbij aan de controller wordt verteld wat het is en wat het doet en met welke neighbours het een mesh-netwerk op kan zetten. Deze actie wordt gedaan door op zowel de controller als het component de include knop te activeren.
Het verwijderen gaat op een gelijksoortige wijze.